Bestrijdingsmiddelen zijn er in overvloed, maar voordat u overgaat tot het bestrijden van luizen, rupsen en ander ongedierte kunt u zich afvragen of de plant wel op een goede plaats staat. Een plant die al niet lekker groeit, staat vaak op een verkeerde plek. De grond kan bijvoorbeeld te nat of te droog zijn of de standplaats is voor deze plant wellicht te zonnig of te donker. Mocht u desondanks de beestjes te lijf willen gaan, laat u zich dan goed voorlichten en lees goed de gebruiksaanwijzing.
Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk: gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. De bekendste is meeldauw die de plant bedekt met een laagje wit schimmelpluis. Schimmel is moeilijk te bestrijden en slaat snel op andere planten over. Ze veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms ten grond richten.
Een andere schimmelsoort is roest. Deze is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart verkleurende puistjes ter grootte van een speldeknop.
Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor, preventief spuiten in maart is aan te bevelen.
De valse meeldauw heeft een witgrauw laag schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. Aan de bovenkant onstaan vaak geelgroene vlekken. Aangetaste delen van de planten moeten worden verwijderd.
Planten die als ongenode gasten in het gazon voorkomen worden onkruid genoemd terwijl het gewoon inheemse planten zijn. In de borders kan het “onkruid” geschoffeld worden, in het gazon is dat een stuk moeilijker vandaar dat er teruggegrepen moet worden op bestrijdingsmiddelen die door middel van korrels of in vloeibare vorm verwerkt kunnen worden.
Een ander hardnekkig onkruid is mos. Vaak komt dit in gazons voor die in de schaduw liggen of waar de grond te zuur is. U kunt bij ons een grondanalyse aanvragen met daarbij een aangepast bemestingsadvies. Bij zure grond wil kalk ook nog weleens helpen.
Onder deze categorie valt bijvoorbeeld een mollenplaag die de hele tuin verandert in een knollenveld of een wespenplaag die de schuur terroriseert. Ook mieren die uit alle hoeken te voorschijn komen tot het aanrecht toe horen hier bij.
Allemaal plagerijen waar men niet vrolijk van wordt maar waar gelukkig ook op biologisch gebied goede bestrijdingsmiddelen voor zijn ontwikkeld.
Beesten horen in de tuin, zij dragen bij aan het natuurlijk evenwicht, zo ruimen wespen en mieren veel andere insecten op maar als het er teveel worden en ze overlast gaan geven dan moet u ingrijpen.
Mieren zijn niet schadelijk maar ze kunnen wel het terras ondergraven of gaan bij u thuis op zoek naar lekkere happen.
Wij raden u aan de mieren met biologische bestrijdingsmiddelen te lijf te gaan zodat insecteneters zoals vogels, egels en mollen niet vergiftigd worden. Wilt u de mieren binnenshuis bestrijden dan zijn de zogenaamde lokdoosjes ideaal. De mieren nemen de poeder mee naar hun nest en u ziet ze niet meer terug.
Wespen kunnen kwaad worden dus voorzichtigheid is geboden bij de bestrijding van deze beestjes. In sommige gemeentes kunt u de afdelling ongediertebestrijding bellen, tegen een gereduceerd bedrag en in sommige gemeentes zelfs gratis, wordt het wespennest verwijderd. Er zijn ook spuitbussen verkrijgbaar die zeer effectief zijn.
Biologisch tuinieren is erop gericht om het natuurlijke evenwicht in stand te houden met uitsluitend natuurlijke middelen. Met een beetje extra aandacht van uw kant en met behulp van deze tips, laat u de ingebouwde weerstand van de natuur zijn werk doen.
Biologische bestrijdingsmiddelen
Bij uw tuincentrum vindt u een aantal biologische middelen tegen plantenziekten en ongedierte en natuurlijk krijgt u uitgebreide informatie over dit onderwerp. Hier alvast een tip: biologische middelen werken het beste als u ze preventief gebruikt. Wacht dus bijvoorbeeld niet totdat uw rozen meeldauw of luis hebben, maar behandel ze vooraf. Kies hiervoor een warme dag, want warmte bevordert de werking van biologische bestrijdingsmiddelen.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over tuinieren wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.